När du hör ordet Medis - vad tänker du på då?
Det är en bra fråga att ställa sig då man funderar på vem eller vad man är och vad man vill vara. Jag tror att de flesta idag tänker på kurser av olika slag, men också på gemenskap och glädje. Medis hör till den utbildningsform som kallas fri bildning. Dit hör också folkhögskolor, sommaruniversitet, studiecentraler och idrottsinstitut.
Fri – ett ord med positiva associationer för de flesta, men vad betyder det i utbildningssammanhang? Kanske det att utbildningarna ofta inte är formellt examensgivande utan mer handlar om att utveckla sig själv inom de områden man är intresserad av. Om att göra saker tillsammans, att skapa innehåll och mening i livet. Och om övertygelsen att bildning har ett ändamål i sig själv och inte enbart får sitt värde via den mätbara nytta den ger i form av betyg och externa utvärderingar.
Tidigare kallades fri bildning folkbildning, som den fortfarande kallas i Sverige. Den byggde på övertygelsen att utbildning ska vara tillgänglig för alla oberoende social bakgrund och ekonomiska möjligheter. Det är bra för individen, men också hela samhället. Ju högre bildnings- och utbildningsnivå invånarna i ett samhälle har, desto framgångsrikare är samhället. Vi har i Norden varit en föregångare inom folkbildningen och det är säkert en bidragande orsak till den välfärd och jämlikhet många förknippar med de nordiska länderna.
Om man ser på den utveckling vi har i samhället idag med ökad ensamhet, psykiskt illamående och ökade klyftor mellan människor står det klart att den fria bildningen är minst lika relevant idag som den var då den startade. Finlands lag formulerar uppdraget bland annat så här: Undervisningen ska stöda individers mångsidiga utveckling, välmående och välfärd och främja demokrati, pluralism, hållbar utveckling, kulturell mångfald och internationalism.
Mycket mer aktuellt än så kan det inte bli!
Välkommen till Medis!
Catharina von Schoultz
Rektor